Obilazak kulturnih događanja u Vukovaru povodom obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Dana, 15.01.2023. članice udruge posjetile su izložbu „Vukovar – zajedništvo u obnovi“ postavljene u središtu grada u organizaciji Grada Vukovara, Gradskog muzeja Vukovar i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija Vukovar.  Izložba govori o snazi zajedništva koje je dovelo da spomenici u gradu Vukovaru budu donatorskim sredstvima obnovljeni i vraćeni u stanje prije Domovinskog rata.

Dana, 18.01.2023. u Gradskoj knjižnici Vukovar članice udruge posjetile su šesnaestu po redu izložbu članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca, pod nazivom „Od izvornika do prijevoda“. Cilj izložbe bio je prikazati dijelove tekstova usporedno na izvornom i hrvatskom jeziku, prikazati osvrte na prevedena djela, ispraviti nedostatke te skrenuti pozornost javnosti na važnost i ljepotu književnog prevođenja, kao i osvijestiti važnost prevođenja kao važnog čimbenika za uzajamno upoznavanje hrvatske i drugih kulturnih baština i ulogu samih prevoditelja koji katkad ostaju u sjeni, kao nepoznati autori.

Izložbu je moguće pogledati u Gradskoj knjižnici Vukovar do 31. siječnja 2023. godine.

Dana, 19.01.2023. članice udruge posjetile su izložbu postavljenu u Hrvatskom domu Vukovar pod nazivom „Koraci do mira“. Izložba Koraci do mira prvi je pokušaj prikaza procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kroz kronologiju koju prate novinski članci iz hemeroteke Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Vukovar te zbirki drugih sudionika ove izložbe.

Izložbu je moguće pogledati do 30.1.2023. godine.

Obilazak kulturnih događanja završio je posjetom izložbe “Umjetnost tapiserije; zbirka tkanja i tapiserija Ivana I Ane Tomljanović“ u Gradskom muzeju Vukovar čije tapiserije svojom veličinom, tematikom i preciznošću izvedbe detalja ostavlja bez daha.

Zajednički obilazak grada Vukovara i izložbi organizirane su u sklopu projekta „Godine nisu važne“-program za aktivno i sretno starenje pod vodstvom izvoditeljice kreativnih i društvenih radionica Nevenkom Novaković s ciljem aktivnog uključivanja osoba starije životne dobi u zajednicu i povećanjem njihove društvene aktivnosti u cjelini.

Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Partneri na projektu grad Vukovar i Centar za edukaciju i informiranje potrošača.