GRADONAČELNIK PENAVA POSJETIO NOVE PROSTORIJE HUMANITARNE UDRUGE DUGA VUKOVAR

Humanitarna udruga Duga Vukovar osnovana je 2013. godine kako bi pružila pomoć onim najpotrebnijima i najranjivijim skupinama društva koji žive na rubu egzistencije i u opasnosti su od socijalne isključenosti. U posebno nepovoljnom položaju su osobe starije životne dobi čije su mirovine nedostatne za život. Duga Vukovar dugi niz godina nastoji omogućiti razne radionice, programe i projekte koje uključuju marginalizirane skupine i potiču ih i osnažuju da budu aktivni članovi našeg društva i zajednice u kojoj živimo, na način da se uključe u edukacije, kreativne radionice ili mjesto gdje će se uz razgovor opustiti i družiti.

Od početka rujna udruga djeluje na novoj pristupačnijoj adresi u Ulici Kardinala Alojzija Stepinca 27 u Vukovaru. U povodu preseljenja u nove adekvatnije prostorije i s namjerom isticanja važnosti njezina rada, udrugu je u ponedjeljak posjetio gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima. Naveo je kako godinama surađuju te da je Grad od prvoga dana podupirao aktivnosti “Duge”.

Iako je široj javnosti najpoznatija po socijalnoj samoposluzi koja skrbi za oko 600 obitelji, udruga trenutno samostalno provodi još 5 projekata: „Godine nisu važne! – program za aktivno i sretno starenje“ „Kap dobrote 3“ – pomoć za najpotrebitije u vidu podijele paketa namirnica na području grada Vukovara i Općina Trpinja, Borovo, Negoslavci, Petrovci, Lovas, Tovarnik i Tompojevci, „Zaželi – ruka podrške za bolje sutra 2“ – u kojem će se zaposliti 15 žena u nepovoljnom položaju, „TEACHgiving – zajedno protiv siromaštva hrvatskog sela.“ Humanitarna udruga Duga Vukovar korisnik je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

Humanitarna udruga Duga Vukovar kao član platforme Mreža hrane koja je aktivno sudjelovala u zagovaranju sprječavanju bacanja hrane i donošenju Pravilnika o doniranju hrane i hrane za životinje nominirana je za EU građanina 2018. godine. Dosad je “Duga” osigurala kontinuiranu suradnju s dva stalna donatora, no cilj joj je to organizirati i s ostalim trgovačkim lancima.

Grad im je partner u projektu “Godine nisu važne” – program za aktivno i sretno starenje, a kroz program javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti sufinancira ih sa 115 tisuća kuna.