Moje zdravlje, moje pravo! – Zajedno za prava pacijenata u RH

Nositelj projekta: CEIP – Centar za edukaciju i informiranje potrošača
Partneri na projektu: Humanitarna udruga Duga Vukovar
Trajanje projekta: 01.09.2022. – 31.05.2023.
Iznos projekta: 14.590,62 €

O projektu

Zaštita prava onih najranjivijih u društvu koji nemaju mogućnosti da se sami zaštite zadatak je i izazov s društvenog, političkog i zakonskog aspekta ali nisu sva prava jednako zastupljena., posebice kada je riječ o pravima pacijenata, populacije u koju svi potencijalno spadamo, a koja su potpuno institucionalno ignorirana. Stoga je nužno što prije sustav zdravstva demokratizirati i omogućiti onima koji ga plaćaju da imaju mehanizme kontrole i istinskog nadzora nad sustavom koji upravlja direktno životima građana-pacijenata i njihovim zdravljem.

Projekt ima za cilj povećanje svijesti građana o važnosti poštivanja prava pacijenata i educirati o mehanizmima koji stoje građanima na raspolaganju u ostvarivanju svojih prava.

Ciljana skupina:

  • stare i nemoćne osobe
  • pacijenti

Nakon završenog projekta očekujemo da će starije osobe biti osnažene, uspostavljena suradnja s Povjerenstvom za zaštitu prava pacijenata u minimalno 2 županije i donesen zajednički akcijski plan i preporuke te ključnim dionicima u sektoru zdravstva te ostalim jedinicama lokalne samouprave predstavljen primjer dobre prakse i preporuke unaprijeđena Politike zaštite prava pacijenata u HR uz predstavljanje primjera dobre prakse ostalih članica EU.

Aktivnosti projekta:

  • Fokus grupa i okrugli stol
  • Informative kampanje
  • Volonterske aktivnosti

Projekt „Moje zdravlje, moje pravo! – zajedno za prava pacijenata u RH” je podržan s 14.590,62 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova . Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost Humanitarna udruga Duga Vukovar i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.