Socijalna samoposluga

Humanitarna udruga Duga Vukovar od 2014. godine samostalno provodi projekt „Socijalna samoposluga“ koja djeluje po principu prikupljanja osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština putem donacija, te kontinuirana podjela istih najugroženijim stanovnicima grada Vukovara i okolnih ruralnih krajeva.

Projekt Socijalna samoposluga Vukovar prepoznata je i od strane grada Vukovara te je od 2017. godine financira kao projekt od interesa za grad Vukovar.

Humanitarna udruga Duga Vukovar kao član platforme Mreža hrane koja je aktivno sudjelovala u zagovaranju sprječavanju bacanja hrane i donošenju Pravilnika o doniranju hrane i hrane za životinje nominirana je za EU građanina 2018. godine.

Oni koji su orijentirani na dobivanje obično ne dobivaju sreću; sreću dobivaju oni koji daju. Jednostavno drugome dajete dio sebe – čin koji je posljedica pažnje, zamisao koja pomaže, riječ zahvalnosti, pomoć u poteškoćama, osjećaj razumijevanja, prijedlog u pravi čas. Uzimate nešto iz svog uma, uljepšano dobrotom iz vašeg srca i to postavljate u sugovornikov um i srce.

Charles H. Burr

Tko su ciljne skupine?

Nekada industrijsko središte, a danas Vukovarsko-Srijemska županija spada među najslabije razvijene županije u Republici Hrvatskoj, posebno po pitanju kvalitete i standarda života.

Socijalna samoposluga pruža pomoć za preko 600 najugroženijih obitelji sa područja grada Vukovara. Korisnici su: korisnici prava u sustavu socijalne skrbi, samačka domaćinstva , višečlane obitelji i umirovljenici, te osobe bez primanja.

Način rada socijalne samoposluge

Socijalna samoposluga ovisi isključivo o donacijama pravnih i fizičkih osoba u vidu osnovnih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština ili novčanih donacija za kupovini istih. U skladu sa mogućnostima prikupljenih donacija, nastoji se kontinuirano osigurati podjela namirnica na dnevnoj bazi tijekom svakog mjeseca u godini.

„Želimo li nesputano primati, nužno je slobodno davati. Zakon primanja obuhvaća i davanje. Svijest o tome da je materija sveprisutna i da čovjek, stoga, davanjem ne može osiromašiti (nego će, naprotiv, uvećati imetak), omogućit će mu da daje slobodno i s radošću. “Besplatno ste primili, besplatno i dajte! „ (Matej 10:8)

Charles Fillmore

Ciljevi

  • Podizanje svijesti o najugroženijim članovima društva koji žive na rubu egzistencije
  • Jačanje kapaciteta krajnjeg korisnika i socijalna uključenost
  • Razvoj i pružanje socijalnih usluga, pomoć osobama treće životne dobi
  • Unaprjeđenje kvalitete života djeca iz socijalno ugroženih obitelji
  • Umrežavanje, razvoj i jačanje partnerskih odnosa
  • Uključivanje novih i nastavak suradnje sa dosadašnjim donatorima
  • Poticanje svih društvenih skupina na sudjelovanje u društvenim promjenama
  • Poticanje volonterstva i aktivnom djelovanju mladih

„Oni koji drže da nemaju što dati trebaju imati na umu da uvijek mogu dati sebe i da uvijek mogu pružiti neki oblik služenja, čak i ako je to tek pokoja riječ koja će nekoga razvedriti.“

Lowell Fillmore

„Istinski su važni sastojci života iste one stvari koje oduvijek čine život – prava ljubav i pravo prijateljstvo, poštenje i vjernost, iskrenost, nesebičnost, svijest o tome da je bolje davati nego dobivati, drugima činiti ono što biste željeli da oni čine vama. Ta načela još uvijek vrijede; nisu nestala.“

Nancy Reagan

Uz vašu pomoć činimo veliku razliku u životima ljudi