Jednodnevni izlet u „Rimkovce“

U petak, 16.06.2023. godine vratili smo se u antičko Rimsko carstvo. Na prvi dan jubilarnih X. Rimskih dana posjetili smo Vinkovce jedan od najstarijih gradova u Hrvatskoj, grad koji je bio važno rimsko naselje pod imenom Cibalea. Prilikom posjete obišli smo Gradski muzej u Vinkovcima koji čuva brojne vrijedne artefakte i eksponate koji prikazuju različite razdoblja povijesti grada i okolice. Korisnici su imali priliku vidjeti arheološke nalaze, etnografske predmete, umjetnička djela, numizmatičku zbirku i druge predmete koji dokumentiraju život i tradiciju stanovnika Vinkovaca kroz stoljeća.

Nakon muzeja prošetali smo parkom Lenije i  posjetili smo tradicionalnu vinkovačku manifestaciju pod motom „Decenijalija- deseti Rimski dani u Rimkovcima“ na kojoj smo imali priliku vidjeti raznovrsnu ponudu i širok spektar asortimana vezanih uz doba Rimljana, kao što su proizvodi od drveta, pletiva, lončarski proizvodi, kozmetika, nakit, medarski proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a osim bogate ponude proizvoda korisnice su se pridružile i kreativnim radionicama izrade nakita te degustaciji rimskih i rimskom kuhinjom inspirirana jela.

Korisnici su izrazili zadovoljstvo izletom i opisali ga kao interesantnim, zabavnim, sadržajnim i rekreativnim te su izrazili želju za još izleta i novih avantura.

Aktivnosti se provode u sklopu Programa za aktivno i sretno starenje financirano od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Partneri na projektu su Grad Vukovar i Centar za edukaciju i informiranje potrošača.