Zlatno doba voluntarizma: uvod o volonterski program za starije generacije

U okviru Programa za aktivno i sretno starenje održana je predavanje Zlatno doba voluntarizma: uvod o volonterski program za starije generacije koja označava uvod i pokretanje inicijative usmjerene prema razvoju volonterskog duha među starijim građanima i promicanju aktivnog sudjelovanja starijih osoba u zajednici. Sudionici su se upoznali sa volontiranjem, zakonom o volontiranju, pozitivnim učincima volontiranja, predstavljen je volonterski program Udruge te smo potakli razmjenu ideja o mogućim volonterskim akcijama i drugim pitanjima vezano za volontiranje.

Aktivno starenje promiče ideju da stariji ljudi mogu ostati angažirani, zdravi i sretni te doprinijeti društvu unatoč godinama. Svakodnevno odlaženje na posao, doživljaj svrhe i vrijednosti koju pruža rad, navike su i rutine koje se moraju izgubiti odlaskom u mirovinu. Upravo je volontiranje jedan od načina kako ostati aktivan, a time se smanjuje diskriminacija i predrasude o starijim osobama kao neaktivnima, nemaju što ponuditi, na teretu su društva i slično. Čak što više, iskustvo, znanje, vještine i vrijednosti se trebaju poticati, očuvati i prenositi.

Volontiranje je: „… dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili zajednice, bez postojanja uvjeta novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.” (Zakon o volonterstvu NN br. 58/07, 22/13 i 84/21)

U sklopu Programa za aktivno i sretno starenje otvara se i Klub volontera koji ima za cilj poticati razvoj volonterstva s naglaskom na inkluzivno volontiranje, uključiti i osnažiti starije osobe da svojim iskustvom doprinesu izgradnji bolje zajednice te poticati međugeneracijsku i vršnjačku podršku i solidarnost.

Klub će pružiti prostor za druženje, razmjenu ideja te organizaciju različitih događanja i radionica. Neke od volonterskih aktivnosti koje se planiraju održavati su pomoć u prikupljanju i podijeli donacija za Socijalnu samoposlugu Vukovar, promocija Programa i projekata Udrug

e, održavanje radionica na kojima će starije generacije imati priliku dijeliti svoja iskustva i vještine s mlađim generacijama, pomoć i podrška svojim vršnjacima, volontirati u zajednici u suradnji s drugim organizatorima volontiranja i slično. Na ovaj način stvaramo održivu mrežu podrške i pozitivno okruženje za sve.

Humanitarna udruga Duga Vukovar poziva sve zainteresirane starije osobe da se pridruže Volonterskom klubu gdje će aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme. Također sve osobe starije od 55+ godina mogu se pridružiti aktivnostima koje se svakodnevno održavaju u Udruzi u prijepodnevnim satima, a aktivnosti koje se provode su kreativnog, edukativnog, sportskog, kulturnog i društvenog sadržaja.

Za dodatne informacije posjetite nas na adresi K. A. Stepinca 27 u Vukovaru i upoznajte se sa radom Udruge i aktivnostima koje provodi.

Radionica je održana u okviru dvogodišnjeg Programa za aktivno i sretno starenje.
Program financira: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Partnerske organizacije: Grad Vukovar i Centar za edukaciju i informiranje potrošača Bilje.