Program za aktivno i sretno starenje

Naziv programa: Program za aktivno i sretno starenje
Partnerske organizacije: Grad Vukovar i Centar za edukaciju i informiranje potrošača Bilje
Razdoblje provedbe: I godina od 01.01.2023. do 31.12.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 28.160,00 € / 212.171,52 kn
Program financira: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Provedba prve godine dvogodišnjeg programa za razdoblje od 2023. do 2024. godine usmjeren unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba.

Prioritet 1. Programi usmjereni unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti starijih osoba u lokalnoj zajednici – organiziranje dnevnih aktivnosti uz obavezno informiranje starijih osoba o mogućoj štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

Cilj programa je osiguranje uvjeta za nastavak i nadogradnju programa Podrške za aktivno i sretno starenje u Vukovaru namijenjenog povećanju kvalitete života i socijalne uključenosti umirovljenika sa svrhom unaprjeđenja zdravlja, očuvanju funkcionalne sposobnosti, sigurnosti i sudjelovanja umirovljenika u zajednici u kojoj žive te poticati međugeneracijsku solidarnost kroz uključivanje volontera.

Opis projekta

Ovim programom želi se pridonijeti kvaliteta života i zaštiti starijih osoba u lokalnoj zajednici – organiziranjem dnevnih aktivnosti:

KREATIVNO – ZABAVNE RADIONICE

Organiziranje likovnih radionica slikanja, crtanja i pisanja, kreativnih radionica s prirodnim materijalima i recikliranje – izrada rukotvorina(izrada aranžmana, ukrasa, posuda) i sličnog sadržaja s ciljem stvaranja pozitivnog učinka na starije osobe, uključujući poboljšanje kognitivnih sposobnosti, smanjenje stresa i tjeskobe, poticanje socijalne interakcije, osjećaj postignuća i stvaranje novih interesa.

EDUKATIVNE RADIONICE

Informiranje starijih osoba o mogućoj štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju i osvješćivanje javnosti o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama, informiranje starijih osoba o socijalnim i zdravstvenim pravima, računalne radionice i radionice informatičke pismenosti i slično.

SPORTSKO-REKREATIVNE RADIONICE

Organiziranje AQUA aerobika, vježbi i radionica o zdravlju s ciljem održavanja tjelesne aktivnosti, dobrog zdravlja, kondicije i fleksibilnosti, poboljšanju ravnoteže i koordinacije, smanjenju stresa, održavanju pozitivnog duševnog stanja i u konačnici poboljšanju cjelokupnog psihofizičkom stanja starijih osoba.

SLOBODNA DRUŽENJA – IZLETI/POSJETE

Organiziranje izleta i posjeta kulturnih događanja, kazališta, izložba. Organiziranje filmskih večeri, večeri društvenih igara, kvizova, književnih i glazbenih radionica i sličnog sadržaja s ciljem da starije osobe zadrže svoju kreativnost, nauče nove vještine ili prenesu svoje znanje. Pomoći će im u očuvanju zdravlja, mentalne aktivnosti i socijalne povezanosti.

Organizirat će se svakodnevne aktivnosti primjerene najstarijima građanima, a razrađene su u skladu s iskustvima iz dosadašnjeg rada s osobama starije životne dobi, te su prilagođene mogućnostima i zahtjevima svakog korisnika. Program je proistekao iz dugogodišnjeg rada i bazira se na stvarnim potrebama ciljanih skupina. Partnerstvima na projektu osigurat će se kapaciteti za provedbu svih područja koja su potrebna za kvalitetniji život osoba treće životne dobi.