OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA U HUMANITARNOJ UDRUZI DUGA VUKOVAR

Dan koji slavi sve Žene – Međunarodni dan žena obilježen je danas i u Humanitarnoj udruzi Duga Vukovar s korisnicama projekta Godine nisu važne – program za aktivno i sretno starenje.

Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena. Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka novinarka i političarka Clara Zetkin, nakon čega se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa i diljem svijeta.

Tu smo prigodu iskoristili na današnjem okupljanju da se prisjetimo velikih žena kroz povijest koje su svojim djelima, borbom i postignućima u umjetnosti, znanosti, književnosti, sportu ostavile veliki i neizbrisivi trag, također i onih koje to i dan danas čine i pišu povijest.

Današnje žene su svjesne da posao nije gotov, borba se i dalje nastavlja. Naš glavni cilj je odgoj samosvjesnih žena, hrabrih i borbenih koje svoje mjesto u ovom svijetu tek moraju pronaći.

Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, partneri na projektu Grad Vukovar i Centar za edukaciju i informiranje potrošača Bilje.